Akcija - Poziv!

Published in Notices

U subotu 16.01.2016.

Mjesto susreta: kod uljare u Svirče

Vrijeme: 10:00

Prognoza: u petak završava kiša a u subotu ujutro okreće na laganu buru, taman kako nam i odgovara!

Bilo bi poželjno ponijeti sa sobom mašklin jer je oprema od HŠ dosta teška, ali bit će nam na raspolaganju.

Ovaj put radimo pripremu terena za sadnju, kopati ćemo rupe 40x40x40cm.

Po završetku akcije Tartajunovci nam rade roštilj tako da ne morate brinuti za subotnji ručak!

Za vodu ćemo se također pobrinuti, ne morate nositi sa sobom ništa osim mašklina i sportske odjeće.

Ukoliko uspijemo po akciji okupiti oko 20 ljudi, u 3 predviđena puta ćemo ostvariti zadani cilj: pošumiti Dalmatinskim crnim borom 1 ha na predjelu podnožja padine brda Gvozd, uz put Svirče –Sveti Nikola.

Akcija pošumljavanja financirana je od strane INA d.o.o, u sklopu natječaja "Zeleni pojas/Green belt" koji provodi udruga Održivi otok iz Jelse.

Irena Dorić

Udruga Održivi otok

Jelsa, otok Hvar 13.01.2016.

Objašnjenje

Stari VENECIJANSKI PUT - kažu povjesničari, od mjesta Svirće - Sv. Nikole 626 m.n.m. (najviši vrh otoka Hvara) i put za južnu stranu otoka - mjesta Sveta Nedija, Jagodna, Bojanić Bod i Ivan Dolac.

Preporuka planinara hrvatske - jedan od najljepših uspona na planine u Hrvatskoj ako ne i najljepši - PROSUDITE SAMI !!!? Uzdiže se polaganom i blagom cestom od mjesta Svirče prolazeći "zadnjim" tradicionalnim krajolikom vinograda i POLJA LEVANDE (zadnji i stari nasadi u dobrom dijelu) i naravno netaknutim tj. zapuštenim poljima uz PRELIJEPE panoramske poglede na otok KAKVOG SIGURNO NISTE VIDJELI - skrivene udoline vinograda maslinika levande a sad i SMILJA. Lokacija je poviše OŠTRE GLAVE odakle uz jedinstven pogled na otok i PADINE KRUŠVICA nedavno obnoljene vinogradima PLANĆIĆ vina (za vidjeti !!! kako je prije 100 godina izgledao cijeli otok!!!!!!! )te  starograjsko poje HORU (ager) Brač (Vidovu goru s ZLATNIM ratom u podnožju BOL a Bol je na Braču)  Makarsko primorje i Sveti Juraj 1762m.n.m. (ako nije nareso u međuvremenu??? (2.  najveći vrh drage nam zemlje Hrvatske) na Biokovu i posebni pogled na hvarski kanal  i mjesta Jelsu Vrbosku Stari Grad sela Dol, Vrbanj, Svirče, Vrisnik i Muricu na Braču i PUSTINJU BLACE.

Na putu je puno malih kapelica a stari venecijanski put je granica privatnih i komunalne čestice zemlje SADA DRŽAVNIH tj pod Upravom HRVATSKIH ŠUMA ( nikad nije privedena svrsi  IZVORNI KRAJOLIK u srcu samog otoka HVARA, koji uz 15-20 minuta pješačenja vodi na VOH SVETEGA MIKULE!!! - POZIVAMO SVE ZAINTERESIRANA da pokrenemo zaštitu tog posebnog krajolika prirode (zaštićeni krajolik ili neku drugu zaštitu) čime bi se oplemenila i zaštitila za buduće naraštaje !!!!!!!! a ponudila posjetama turista i svih zainteresiranih!!

ZADNJI PRIMJERCI GLUHEGA BORA starog  400-500 godina !!!!!!!!!!!!!

tralalala  la la je ti dosta? 

MOGLO BI SE TOGA DOOOOSTA NAPISATi  

zato doojdite doooooooooooooojdite!!!!!!!!

© Mario Vranković 12.01.2016.

1.       Lokacija pošumljavanja je na predjelu podnožja padine brda Gvozd, uz put Svirče –Sveti Nikola.

2.        Obilježili smo na terenu površinu od 1 ha, rubove koji gravitiraju navedenom put.

3.       Teren je strm, dosta kamenit, nemoguća strojna obrada.

 

You are here: Home notices Akcija - Poziv!

Eco Environment News feeds

Eco Health News feeds

Eco Nature News feeds